Vrijdag 10 maart 2017 was een zeer bijzondere dag in de geschiedenis van onze serviceclub. Op deze dag kwam een einde aan een traject die we als Kiwanis tezamen met de directie en de medewerkers van de pediatrie van AZ Alma hebben afgelegd.

Voorzitter Lieven Bauwens:
Wat begon als een samenwerking tussen Kiwanis en het projectteam van het nieuwbouwziekenhuis voor het organiseren van een uniek event met het koor Fine Fleur in het jaar 2015 resulteerde in de schenking en plaatsing van een kunstwerk op de pediatrie van het nieuwe ziekenhuis. Samen met de schenking van 15.000 euro voor de kindvriendelijke aankleding van de pediatrie, is deze reuzenpop een prachtig symbool en een bevestiging van ons Kiwanis engagement: “SERVING THE CHILDREN OF THE WORLD”.

Het was een dag waarbij we echt trots mochten zijn om Kiwanier te zijn. Ik vermeld graag drie redenen. Ten eerste was het een prachtige organisatie waar zowel leden als talrijke nieuwe vrienden en vriendinnen op aanwezig waren. Ten tweede omdat iedere aanwezige de uitdrukkelijke wens had om de samenwerking in het kader van de Kiwanis-pop tussen AZ Alma en Kiwanis te laten voortbestaan. De derde reden is dat dit project duidelijk gemaakt heeft hoe we als service-club met passie de weg bewandelen naar duurzame vriendschap, naar onbaatzuchtige dienstverlening en naar het uitbouwen van een betere samenleving.

Als voorzitter mocht ik namens KEM het woord voeren. Tijdens mijn korte speech en dankwoordje werd ik even emotioneel toen ik melding maakte van mijn trots en de drie bovenstaande redenen naar voor bracht. Velen deelden met mij dezelfde emoties tijdens de prachtige speech van dokter Verdonck.
Bovenop de schenking van 15.000 € voor de aankleding van de pediatrie is ons POP-project ontstaan in mei 2015, dit als bestendiging voor het gebruik van onze kleine stoffen K- poppen voor de pediatrie. Dat de grote POP, tijdens een gesprek tussen Frank en Rudy Maertens op de receptie na het optreden van Fine Fleur, een plaats ging krijgen in of buiten het nieuwbouwziekenhuis was een wapenfeit. Tijdens de gesprekken in mei 2016 was de kunstacademie van Eeklo toen onder leiding van Joke De Keyser direct enthousiast om dit in het leerprogramma op te nemen.
De POP-commissie start in juni 2016 o.l.v. Frank met volgende leden Lieven B, Ignace D, Luc S. en Martin DV.Eind september gaan Filip en Frank de POP gaan ophalen in Ronse en wordt dezelfde avond nog afgelakt bij E-Crane. Nadat de maagdelijk wit geschilderde pop werd voorgesteld tijdens de machtsoverdracht in oktober 2016 vertrok deze ’s anderendaags naar de kunstacademie van Eeklo.

Na divers overleg met enorm enthousiaste mensen van de kunstacademie zoals Joke De Keyser, Roos Lauwaert, Catalina Blaton en van het AZ Alma waaronder Henk Vincent, hoofdverpleegster Petra Criel, psychosociaal assistente Stephanie Peene werd niet alleen de juiste plaats maar ook de artistieke vormgeving bepaald en goedgekeurd.
Eind januari kon de pop-commissie de evolutie van de POP gaan bewonderen in de kunstacademie. De vrijwillige en talentvolle medewerking van heel wat leerlingen hebben er echt iets moois en kunstzinnig van gemaakt, dit onder begeleiding van Catalina Blaton. E-Crane met name Lieven B. nam de productie van de voetplaat, in zijn fabriek in Polen vervaardigd, voor zijn rekening. Het resultaat is uniek. Op vrijdag 10 maart volgde dan de apotheose, in aanwezigheid van Kiwanisgouverneur Marie-Paule Bollen, Jan De Dobbeleer (verantwoordelijke voor de Kiwanispop in Kiwanis Belux) en luitenant-gouverneur Thierry Willems.