Kiwanis Eeklo-Meetjesland deed een nieuwe schenking van 550 Kiwanispopjes aan de kinderafdeling van AZ Alma in Eeklo. Ze werden vrijdag 17 mei overhandigd in het ziekenhuis.

De Kiwanispop is een wit popje van ongeveer 30 centimeter groot, vervaardigd uit katoen en gevuld met CE-gekeurd anti-allergisch polyester. Het wordt op de pediatrie-afdelingen gebruikt door artsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers om aan de kinderen uit te leggen wat er met hen gaat gebeuren, welke ingreep ze moeten ondergaan, enz. Daarnaast is de po

 

p ook een speelgoedje en troostende knuffel voor het jonge patiëntje. De jongen of het meisje dat in behandeling is of in het ziekenhuis is opgenomen, kan de pop zelf kleuren, aankleden enz en achteraf natuurlijk mee naar huis nemen.

Pedagogisch coördinator Sarah Deckers en zorgmanager Eva Steen namen de nieuwe schenking door Kiwanisvoorzitter Filip Trenson in ontvangst. ,,De popjes zijn enorm populair bij de jonge patiëntjes’’, zegt Sarah Deckers. ,,Wij zijn verheugd met deze nieuwe schenking door de serviceclub’’. De popjes zullen voortaan ook gebruikt worden op de nieuwe afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie. Er zijn twee leefgroepen, van 10 tot 14 en van 14 tot 18 jaar. Door deze jongeren worden de popjes gebruikt als gevoelspoppen, als gedachtenvreters om hun angsten en gedachten te onderdrukken, en ook om puur creatief vrije momenten op te vullen. Er is zelfs al een leefgroeppop met de naam Katia.

Bovenop de popjes schonk Kiwanis ook nog vijf exemplaren van het Kiwanisleesboek Tuur is ziek, een stripverhaal waarin het nut van de Kiwanispop wordt aangetoond. En eveneens vijf exemplaren van het Kiwanis emotiespel Globy, dat kinderen aanzet om te praten over hun emoties.

Margo De Baets (dochter van) las een ontroerende tekst voor waarin de Kiwanispop zichzelf voorstelt.

Kiwanis leverde in 2014 al 1.100 popjes aan AZ Alma en twee jaar geleden opnieuw 550. Deze zijn opnieuw uitgeput.  Kiwanis Eeklo-Meetjesland financierde in het nieuwe fusieziekenhuis aan de Ringlaan in Eeklo ook het kindermeubilair, het grote spelmateriaal en de wandpanelen in de wachtzalen van de pediatrie. Dat gebeurde met de opbrengst van een concertavond die 15.000 euro opbracht. De ingang van de kinderafdeling is ook opgefleurd met een reuze Kiwanis-pop, kunstig bewerkt door de leerlingen van de kunstacademie in Eeklo.

,,Met deze acties maakt Kiwanis Eeklo-Meetjesland zijn roeping waar om ten dienste te staan van de kinderen overal ter wereld’’, benadrukt voorzitter Lieven Bauwens van de sociale commissie.